Ankara Hatırası facebook (@Ankarahatırası) hesabından alınmıştır.
Eryaman’da yapılan alt yapı çalışmaları sırasında M.Ö. 4000 ile 3800 yılları arasında avcılık dönemine ait Göksu Göleti’nin kıyısında yerleşik bir köyün izlerine rastlanmıştır. Bu kalıntılar çok önemli arkeolojik değere sahip olan birçok tahtadan oyma kayık, topraktan çanak-çömlek, ok ve yaylar, kemik ve taştan aletlerdir. Eryaman, Kral yolu, İskender ve tarihi İpek Yolu üzerinde olduğu gibi Roma Hac Yolu üzerinde de bir durak noktası olarak ‘Cenaxis Palum’ olarak tarihteki yerini almıştır
Ankara- Sincan yolunun 2 km. kuzeyinde bulunan Çıngırdaklı Tepe’nin önünde yer alan höyük kaçak kazılar sonucunda tahrip olmuştur. Özellikle batı yamaçta tahribat daha fazladır. Tahribat sırasında Hitit poternlerine benzer bir giriş bulunmaktadır. Höyük yüzeyinde yapılan yüzey araştırmalarında bol miktarda Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit İmparatorluk çağlarına ait seramik parçalarına rastlanılmıştır. Her iki höyük de koruma altına alınmıştır.
Eryaman, tarihteki bu önemli yerini Anadolu’nun Türkleşmesi sürecinde de yaşamıştır. Türk Boylarından Kutalmışoğlu Süleyman Bey’in askerleri batıya doğru ilerleyerek 1073 yılında bir çok yeri fetheder , bu fetih içinde en önemlisi bu günkü adıyla Etimesgut ve Eryaman’dır. 1530 tarih ve 438 numaralı Muhasebe-i Vilayet-i Anadolu Defteri’nde Ankara Sancağının Ankara Kazasına bağlı olarak Emiryaman köyü kayıtlarda (Muhasebe-i Vilayet-i Anadolu Defteri) yer aldığından , Emiryaman Köyünün kuruluşunun da Türk Boyları tarafından isimlendirildiği anlaşılmaktadır.
Hicri 1247/Miladi 1831 yılı nüfus verilerinin kayıtlı olduğu Ankara Nüfus Defterinde Eryaman Köyü’nün Eymirhan ismiyle kaydedildiği ve 1910 yılından sonra ise kayıtlarda “Eryaman Köyü” olarak görülmektedir.
1960’lı yıllara kadar olan dönemdeki Eryaman Köyü, toprağın, iklim ve bitki örtüsünün elverişli olmasıyla tarım ve hayvancılık konularında üretimde ve yetiştirmede sürekli gelişme göstermiştir.
1980'li yıllarda demografik yapı ve kültürel değerlerin değişime uğramasıyla “Köy” hayatı bitme noktasına gelmiş ve kısa süre sonra Ankara’ nın modern yerleşim projeleri başlatılmıştır. 1990'lı yıllarda ise site halinde çok katlı binalar ve Villalar bölgesi olma yolunda hızla gelişmiştir.
Ankara’nın batısında , Etimesgut ilçesine bağlı oldukça büyük ve sürekli büyümeye devam eden Eryaman, Etimesgut’un 1990 yılında İlçe olmasıyla Etimesgut’a bağlı Mahalle olmuştur. Ankara Eryaman arası 22 km. uzaklıktadır ve Eryaman’ın en belirgin simgesi Göksü Göleti’dir.